Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Μοχλοί πίεσης

 

Η ζωή μας έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Παρατηρούμε ότι όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο αλλάζουμε. Η ζωή μας, αλλάζει και αλλάζει κι εμάς μαζί της. 

Κάθε αλλαγή που βιώσαμε προήλθε είτε από εξωτερική ανάγκη είτε από εσωτερική. Είτε οι καταστάσεις και τα άτομα γύρω μας, μας ανάγκασαν να αλλάξουμε πορεία , είτε επειδή από μόνοι μας καταλάβαμε ότι αυτός ο δρόμος που έχουμε επιλέξει δεν μας ταιριάζει πια. Και ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε το βήμα, το μονοπάτι, την παρέα ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Δυο είναι λοιπόν οι μοχλοί πίεσης που μας μεταμορφώνουν.

Πρώτα είναι οι εξωτερικές συνθήκες δηλ. άνθρωποι ή καταστάσεις έξω από εμάς. Όλα  αυτά μας ωθούν να βγούμε από τα γνωστά και τα συνηθισμένα και να πατήσουμε σε νέα μονοπάτια άγνωστα. Συνήθως είναι ένα έντονο βίωμα σε συναισθήματα. Η εμπειρία δε, που το συνοδεύει είναι αυτή που μας δίνει το μάθημα της ζωής.

Η σημαντικότερη και πιο ουσιαστική αλλαγή όμως έρχεται όταν συνειδητά ο άνθρωπος επιλέξει να αλλάξει. Αυτός είναι ο δεύτερος μοχλός πίεσης και ο πιο σπουδαίος. Είναι ένα έντονο εσωτερικό κίνητρο. Όταν από μόνος του κάποιος καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με την πορεία της ζωής του και θελήσει να βρει τρόπο να αλλάξει αυτό που δεν του ταιριάζει.
Εκεί, ίσως στην αρχή, να βρεθεί σε θολά νερά επειδή κάθε τι καινούριο μας φοβίζει. Όταν δεν έχουμε τον έλεγχο, επειδή δεν είναι γνωστό και οικείο, τότε χρειάζεται να συνεχίσουμε παρά τον φόβο.

Το σπουδαιότερο είναι όταν γυρίζουμε το βλέμμα στο παρελθόν να κοιτάμε με χαρά οτιδήποτε ξεπεράσαμε, αλλάξαμε, βελτιώσαμε. Να έχουμε να θυμόμαστε ότι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Ότι αποφασίσαμε εμείς για την  ζωή μας και όχι η ζωή – δηλ. οι εξωτερικές καταστάσεις-  για εμάς.

Αυτές οι προκλήσεις – εσωτερικές και εξωτερικές- είναι οι μοχλοί πίεσης που μας αλλάζουν. Και οι αλλαγές μεταμορφώνουν. Όπως το τέλος του κόσμου της κάμπιας, είναι η αρχή μιας πεταλούδας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδεχτούμε την αλλαγή και τότε θα δούμε ότι από εκεί που περπατάμε στο έδαφος, ξαφνικά βρισκόμαστε στον ουρανό με ένα πανέμορφο ζευγάρι φτερά.

Όπως πάντα έχετε την αγάπη μου.