Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Αλλαγή και Διαχρονικότητα

 


Μία από τις πλευρές της ζωής είναι η συνεχής αλλαγή. Τίποτα δεν μένει για πάντα το ίδιο. Όλα κινούνται και αλλάζουν. «Τα πάντα ρει», μας θυμίζει ο Ηράκλειτος. Η ίδια η φύση, μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι όλα έχουν μια πορεία, και εμείς οφείλουμε να την σεβαστούμε. Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στις εποχές, στις διαθέσεις του καιρού, στον ήλιο ή στα σύννεφα.

Μέσα στις συνεχόμενες αλλαγές καλείται να ζήσει και ο άνθρωπος και να αγκαλιάσει κάθε πρόκληση που έρχεται στη ζωή. Γέννηση, ωρίμανση και θάνατος είναι το μόνο σίγουρο που ξέρουμε για τη ζωή. Τα περισσότερα που θα μας φέρει η ζωή είναι, πολλές φορές, έξω από τον έλεγχό μας. Η ζωή είναι έτσι σχεδιασμένη για να μας τραβά μπροστά. Κανείς δεν μπόρεσε να σταθεί για πάντα σε μια κατάσταση. Αυτό είναι καλό να το ξέρουμε, επειδή όπως έρχεται και φεύγει κάτι καλό, έτσι έρχεται και φεύγει κάθε μπόρα. Το ξερό λουλούδι που θα πέσει στο έδαφος γίνεται αυτόματα το λίπασμα που θα βοηθήσει το επόμενο να ανθίσει.

Αυτή η αλλαγή σε όλες τις πτυχές της ζωής και σε όλα τα επίπεδα, είναι που σμιλεύει τον χαρακτήρα και πλάθει την προσωπικότητά μας. Αν ήταν όλα πάντα τα ίδια, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να σκεφτούμε, να κινηθούμε, να δράσουμε, να φροντίσουμε για τίποτα. Η αλλαγή φέρνει κίνηση και πορεία. Φέρνει μετατροπές, τόσο εξωτερικές, όσο και εσωτερικές.

Μέσα σε όλη αυτή την διαρκή αλλαγή, υπάρχει και μια άλλη πλευρά που όμως, δεν φαίνεται από την αρχή. Είναι δυσδιάκριτη και πολλές φορές κρύβεται μπροστά στα μάτια μας. Νομίζουμε ότι οι λέξεις και οι πράξεις μας επηρεάζουν μόνο το τώρα, το σύντομο χρονικό διάστημα της ζωής μας. Ωστόσο, τα λόγια μας και πολύ περισσότερο οι πράξεις μας, αντανακλούν  την συναισθηματική μας κατάσταση και αυτή την μεταδίδουμε στους ανθρώπους γύρω μας.

Υπάρχουν λόγια των προγόνων μας που ήρθαν σε εμάς αφού διέσχισαν πάνω από 2500 χρόνια, και επηρεάζουν την ζωή των σύγχρονων ανθρώπων παγκοσμίως. Υπάρχουν εφευρέσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν τα σημερινά επιτεύγματα. Υπάρχει το παράδειγμα και η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που μας εμπνέουν.

Όλα αυτά είναι αποδείξεις ότι κάθε τι μικρό ή μεγάλο αφήνει το αποτύπωμά του μέσα στον χρόνο. Άραγε μια κουβέντα μας σε ένα παιδί, τι αντίκτυπο μπορεί να του αφήσει για την υπόλοιπή του τη ζωή; Πώς μια κουβέντα και μια πράξη μπορεί να γκρεμίσει ή να χτίσει μια σχέση; Πώς οι παλαιότερες επιλογές μας, έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα;

Η εξέλιξη κάθε κατάστασης που έχει αφετηρία τα δικά μας λόγια, μπορεί να επηρεάσει και τους ανθρώπους γύρω μας. Ας σκεφτούμε καλύτερα τι προσφέρουμε στους γύρω μας. Αν προσφέρουμε πίκρα αυτή θα μεταδώσουμε και πολύ πιθανό, αυτή να  λάβουμε πίσω. Αν προσφέρουμε αγάπη αυτή θα μεταδώσουμε και πολύ πιθανό αυτή να  λάβουμε πίσω.

Άρα μέσα σε τόσες αλλαγές, υπάρχουν και πράγματα που μένουν αναλλοίωτα και μεταφέρονται μέσα στον χρόνο με διάφορους τρόπους και με διαφορετικές μορφές. 

Ας προσέξουμε τι προσφέρουμε στους ανθρώπους γύρω μας. Ας προσέξουμε τις σκέψεις, τις λέξεις και τις πράξεις μας. Που ξέρετε; Μπορεί να επηρεάσουμε κάποιον για μια ζωή.

Όπως πάντα έχετε την αγάπη μου.