Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Υπάρχουν αξίες που είναι αποδεκτές παγκοσμίως και αδιαμφισβήτητες, όπως η αποδοχή και η ισότητα όλων των ανθρώπων. O κόσμος μας μπορεί να γίνει ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν οι έννοιες της διαφορετικότητας και του αποκλεισμού. Ωστόσο είναι λυπηρό ότι η ίδια η κοινωνία γεννά φαινόμενα ρατσισμού, διακρίσεων και προκαταλήψεων.

Ζούμε σε έναν πλανήτη με περίπου 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η διαφορετικότητα είναι δεδομένη και αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αν το σκεφτούμε θα δούμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό είναι υπέροχο. Η φύση χρειάζεται την διαφορετικότητα για να λειτουργήσει.  Η μοναδικότητα του καθενός είναι το δώρο μας προς τον άλλο.

Ειδικά εμείς οι γονείς θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να γεμίσουμε εμείς οι ίδιοι με σεβασμό και κατανόηση για κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως και να δώσουμε και στα παιδιά μας το παράδειγμα αυτό. Είναι αποδεδειγμένο ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε κλίμα αποδοχής και ασφάλειας, είναι πιο ευτυχισμένα στην ενήλικη ζωή τους.

Εμείς οι γονείς χωρίς να έχουμε λάβει από πριν καμία γνώση για την ανατροφή των παιδιών, καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε την ευθύνη για αποφάσεις που αφορούν την ζωή των παιδιών μας.  Το να είσαι γονέας χρειάζεται μεγάλα αποθέματα αγάπης και ψυχικής αντοχής. Αν έχουμε γνώση, αντοχή, ειρήνη μέσα μας, τότε αυτά θα δώσουμε και στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας παρατηρούν, και σε ανάλογες καταστάσεις θα αντιγράψουν αυτό που έχουν δει από εμάς. Με άλλα λόγια, γονέας είναι για μένα ο ήρωας της σύγχρονης εποχής.

Στη συνείδηση των ανθρώπων ο ήρωας είναι ταυτισμένος με εκείνον που κατέβαλε υπεράνθρωπη σωματική δύναμη και νίκησε τον εχθρό. Η ιστορία μας είναι γραμμένη με άπειρα ονόματα τέτοιων ηρώων. Υπάρχουν όμως και ήρωες που δεν αναφέρονται πουθενά. Ήρωας μπορεί να είναι αυτός που έχει βιώσει κοινωνικό αποκλεισμό, ψυχική βία, συναισθηματική ανασφάλεια και παρόλα αυτά, σήκωσε το κεφάλι και πέρασε μέσα από κλειστές πόρτες και κυρίως μέσα από κλειστές καρδιές και συνειδήσεις.

Με αυτό τον τρόπο κάθε δυσκολία, κάθε αδιέξοδο, κάθε πόνος μπορεί να γεννήσει έναν ήρωα. Και τελικά σκέφτομαι: ποιος είναι άραγε ο ήρωας; Στα παραμύθια ο ήρωας σκοτώνει δράκους και τα βάζει με ανίκητους εχθρούς. Στα παραμύθια ο ήρωας εκτελεί τις πιο αδύνατες αποστολές και λύνει τους πιο δύσκολους γρίφους. Στα παραμύθια ο ήρωας νικάει κάθε κακό. Στα παραμύθια έχουμε την σιγουριά της νίκης του ήρωα, πριν να διαβάσουμε το τέλος.

Στην αληθινή ζωή ξέρω επίσης μερικούς ήρωες. Στην αληθινή ζωή οι ήρωες αντιμετωπίζουν όχι ένα θηρίο έξω από τον εαυτό τους, αλλά τον πόνο και την θλίψη μέσα τους. Στην αληθινή ζωή οι ήρωες έκαναν μια κίνηση, μια καλή πράξη – είτε μικρή , είτε μεγάλη- χωρίς να τη δείξουν πουθενά. Στην αληθινή ζωή οι ήρωες δεν περνάνε τον εαυτό τους για ήρωες αλλά είναι ίσως οι μεγαλύτεροι ήρωες απ’ όλους.  Ήρωας είναι αυτός που προχωράει παρά τις δυσκολίες και ζει με αγάπη και ευγνωμοσύνη για τη ζωή.

Κοιτάξτε γύρω σας, είσαστε ήρωες επειδή ξέρω ότι κάνετε καθημερινά την κίνηση αυτή που μπορεί να φέρει και την πιο μικρή θετική αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου. Αν μπορείτε να φέρετε ένα χαμόγελο στα χείλη ενός ανθρώπου και αν μπορείτε να αγγίξετε μια πονεμένη ψυχή με αγάπη και ανιδιοτέλεια, τότε μη ψάχνετε μακριά, εσείς είστε οι ήρωες. 

Εγώ βλέπω ήρωες μπροστά μου, μου δίνετε έμπνευση για να συνεχίσω να γράφω και πίστη για την αξία της ζωής. Nα ξέρετε ότι είσαστε όλοι σας οι πρωταγωνιστές στα παραμύθια μου.

Αφιερωμένο στους ήρωες της σημερινής εποχής που αποκαλούνται «άτομα με ειδικές ανάγκες» και στους φροντιστές τους.

Όπως πάντα έχετε την αγάπη μου.