Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Η έννοια των Χριστουγέννων


 

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο αγαπητή γιορτή του χρόνου. Η εποχή του χειμώνα και το σκηνικό του, ευνοούν την χαρά και το μοίρασμα ευτυχισμένων στιγμών. Η γέννηση του θεανθρώπου Σωτήρα είναι η ύψιστη  μορφή αγάπης και η πιο γλυκιά ελπίδα για φως, στην ψυχή του ανθρώπου.

Για μένα τα Χριστούγεννα έχουν και μια άλλη έννοια: υπονοούν την γέννηση του θεϊκού στοιχείου μέσα μας. 

Ο Χριστός γεννήθηκε σε έναν χώρο που προοριζόταν για τα ζώα, και κοιμήθηκε μέσα στην φάτνη. Όσο ταπεινή κι αν ήταν αυτή η γέννηση, επηρέασε τους γύρω κατοίκους, τους βοσκούς, αλλά και τους μάγους να έρθουν από μακριά για να γίνουν μάρτυρες αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος.

Δεν έχει λοιπόν καμία σημασία το που θα γεννηθεί κάτι σε σχέση με το ποιον θα επηρεάσει και την μακροπρόθεσμη πορεία του. Αρκεί να ξέρουμε ότι κάτι είναι μεταδοτικό και αυτή η γνώση να μας κάνει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που θα γεννηθεί μέσα μας, επειδή αυτό είναι που θα μεταδοθεί και έξω από εμάς.

Κοιτώντας το σκηνικό της θείας γέννησης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μεταφορικά η γέννηση της ελπίδας, της χαράς, της αγάπης στην καρδιά μας. Η καρδιά μας είναι ο στάβλος που γεννάει όμορφα συναισθήματα και αυτά αντανακλώνται και επηρεάζουν τους ανθρώπους γύρω μας.

Η ουσία των Χριστουγέννων δεν είναι να γιορτάζονται μόνο επιφανειακά. Είναι να ανοίξουμε την καρδιά μας ώστε να γεμίσει με όμορφα συναισθήματα κι έπειτα να τα μοιράσουμε στον κόσμο γύρω μας.

Να θυμάστε πως κάθε φορά που νιώθετε αγάπη, χαρά, στοργή, φροντίδα, αισιοδοξία, ελπίδα, κ.τ.λ. είναι η στιγμή που εσείς γεννάτε τον Σωτήρα στην καρδιά σας και τότε μπορείτε να φέρετε ειρήνη σε όλη την Γη!

Καλά Χριστούγεννα!(18-12-22)