Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Περιέργεια

 


«Η περιέργεια σκότωσε την γάτα», μια φράση που έχει συνδυαστεί με την αδιακρισία και την έλλειψη ορίων, γι’ αυτό και συχνά ακούμε μην είσαι περίεργος/η. Αυτού του είδους η περιέργεια δεν είναι η φυσική μας περιέργεια.  Είναι ένα μείγμα από έλλειψη δικής μας αυταξίας και έλλειψη αυτοσεβασμού. Η περιέργεια με στόχο τον άλλο άνθρωπο συμβαίνει όταν δεν έχω επίγνωση των δικών μου ταλέντων, αναγκών, γνώσεων , κ.τ.λ. και ψάχνω τις ζωές άλλων ανθρώπων για να καλύψω τα δικά μου κενά. Αυτή η περιέργεια δεν είναι παραγωγική και οδηγεί σε λάθος δρόμους και συμπεράσματα, καθώς κρίνουμε τους άλλους με βάση το δικό μας, προσωπικό κώδικα αξιών.

Η αληθινή περιέργεια είναι η φυσική περιέργεια που ξεκινά από την βρεφική μας ηλικία και είναι αυτή που βοηθά να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες για να ζήσουμε μια καλύτερη και πληρέστερη ζωή. Είναι η περιέργεια για την ζωή, όχι των άλλων ανθρώπων, αλλά για το πώς και γιατί συμβαίνουν τα πράγματα στην ζωή.  Είναι η επιθυμία για εξερεύνηση και η αναζήτηση της γνώσης νέων πραγμάτων, απλά και μόνο, για την ευχαρίστησή μας. Είναι να έχω την διάθεση να ρωτάω για την φύση, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνία, τον κόσμο, τα ταξίδια, τις καλές τέχνες και τόσα ακόμα που υπάρχουν στον κόσμο.

Η φυσική περιέργεια είναι ωφέλιμη όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, επειδή μας εφοδιάζει  με τις κατάλληλες γνώσεις , αλλά ωφελεί και τους ανθρώπους γύρω μας. Δηλαδή μια δική μας ανακάλυψη, που θα προέλθει από την φυσική μας περιέργεια βοηθά και άλλους ανθρώπους, ακριβώς επειδή ζούμε σε συνάρτηση μαζί τους.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της φυσικής περιέργειας, είναι η νέα οπτική που λαμβάνουμε εμείς για την ζωή. Αμέσως συνδεόμαστε με νέες προοπτικές, με νέες ιδέες. Ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος κόσμος μέσα στον οποίο έχουμε την δύναμη να δημιουργήσουμε. Επιπλέον έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε πεποιθήσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με το εσωτερικό σύστημα ηθικής μας.

Ο άνθρωπος έχει άπειρες δυνατότητες και μεγάλες ικανότητες προσαρμοστικότητας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις με σκοπό να μάθουμε, να εξελιχθούμε, να προοδεύσουμε και μαζί μας να βοηθήσουμε κι άλλους να το πετύχουν αυτό. Και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας την φυσική μας περιέργεια.

Όπως έλεγε ο Albert Einstein: “Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Είμαι μόνο παθιασμένα περίεργος”.

Όπως πάντα έχετε την αγάπη μου.