Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

“Ερευνητικό πρότζεκτ”

 


Πολλές φορές η ζωή κυλάει όμορφα και ομαλά κάνοντας κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Έχουμε συνηθίσει την ρουτίνα και αν κάτι αλλάξει μέσα στην μέρα μας, μας φοβίζει. Κάποιες φορές όμως όσο ομαλά κι αν κυλάει η ζωή μας, νιώθουμε δυσκολίες και εμπόδια να έρχονται τα οποία δεν γνωρίζουμε πως προκλήθηκαν εξ αρχής.

Μπορεί να παρουσιαστεί μια απώλεια, μια ασθένεια, μια κακοτυχία. Κι ενώ προσπαθούμε μάταια να διώξουμε αυτό το κακό από τη ζωή μας, τόσο πιο έντονα αυτό ξαναγυρίζει. Και κάποια στιγμή, κουρασμένοι και αποκαμωμένοι αναρωτιόμαστε που έφταιξα, τι κάνω λάθος, γιατί σε μένα.

Όταν λοιπόν προκύψει μια πρόκληση, είναι η ώρα να κάνουμε την ζωή μας ένα ερευνητικό πρότζεκτ. Να στρέψουμε την προσοχή μας προς τον εαυτό μας και να κάνουμε την δική μας την ζωή μια αφορμή για διερεύνηση και ίσως οι ανακαλύψεις μας εκπλήξουν.

Πιάνοντας μία μία τις πτυχές της ζωής μας να φροντίσουμε να καθαρίσουμε από οτιδήποτε αρνητικό. Κοιτώντας τον τρόπο που ζούμε καθημερινά, σίγουρα θα βρούμε κάτι που ίσως, γνωρίζουμε ότι κάνει κακό κι όμως συνεχίζουμε να το επιλέγουμε. Ίσως είναι δύσκολο για κάποιους και έχετε δίκιο. Εδώ χρειάζεται όποια κι αν είναι η αλλαγή, αφού την αναγνωρίσουμε να θέλουμε να την κάνουμε και φυσικά να γίνει με μικρά βηματάκια, για να μπορέσουμε να την ενσωματώσουμε στην ζωή μας.

Μια πολύ βασική πτυχή της ζωής μας είναι η διατροφή μας. Συνήθως δεν συνειδητοποιούμε τι τρώμε. Μπορεί να τρώμε πολύ γρήγορα, φτωχή διατροφή σε βιταμίνες και κακής ποιότητας από διατροφική αξία. Αν φροντίσουμε τις ώρες που θα αφιερώσουμε στο φαγητό και στην ποσότητά του, στην διατροφική αξία και την αναγνώριση ότι αυτό που βάζω στο στόμα μου, θρέφει το σώμα μου και το πνεύμα μου, τότε έχουμε μια διαφορετική σκοπιά του φαγητού.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ρυθμίσουμε τι ακούμε και τι βλέπουμε γύρω μας. Αν μιλάω συνεχώς για τα αρνητικά της ζωής, αν έχω ανθρώπους που τους αρέσει να μοιράζονται τις καταστροφές της ζωής, αν όλοι κρίνουμε τους άλλους γύρω μας, αν βλέπουμε μόνο μιζέρια, τότε είναι η ώρα να αλλάξουμε. Βήμα- βήμα διώχνουμε την αρνητικότητα από τη ζωή μας. Ακούμε λιγότερο τα αρνητικά και ψάχνουμε γύρω μας και για τα θετικά. Απομακρύνουμε τους αρνητικούς ανθρώπους, πηγαίνουμε όπου υπάρχει κάτι θετικό για να θρέψουμε την ψυχή μας.

Γινόμαστε πιο δημιουργικοί. Αν έχουμε χάσει το νόημα στη ζωή είναι επειδή χάσαμε την περιέργεια που είχαμε μικροί να παίζουμε, να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να γελάμε. Υπάρχουν ασχολίες που μπορούν, αν τις εντάξουμε στη ζωή μας, να μας δώσουν μια νέα οπτική, πιο χαρούμενη και δημιουργική. Ο καθένας έχει έμφυτη την δημιουργικότητα μέσα του. Όμως ξεχάσαμε να την εκφράζουμε. Άλλος θέλει να χορεύει, κι άλλος να ζωγραφίζει. Άλλος τρέχει και άλλος περπατάει στη φύση. Άλλος κεντάει κι άλλος χτίζει. Όλοι έχουμε κάτι που μας κάνει να ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας και να χαιρόμαστε με αυτό.

Σκεφτείτε μόνο τι γίνεται όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο. Ο χρόνος κυλάει χωρίς να το καταλάβουμε και το σώμα μας νιώθει ξεκούραστο όσες ώρες κι αν ασχοληθούμε. Νιώθουμε πιο κεφάτοι και πιο ζωντανοί. Νιώθουμε ανανεωμένοι και φρέσκοι.

Κάτι άλλο, που δεν μας εκφράζει, όσο εύκολο κι αν είναι, μας κάνει να νιώσουμε τεράστια κούραση. Όταν δεν παίρνουμε καμία ευχαρίστηση από τις δραστηριότητές μας τότε υπάρχει έλλειψη ενέργειας στο σώμα και δεν χρειάζεται να απορούμε γιατί να νιώθουμε τόση κούραση και εξάντληση. Είναι επειδή δεν τρέφεται η ψυχή μας.

Αν λοιπόν κάτι πάει λάθος, ας κάνουμε την ζωή μας ένα προσωπικό πρότζεκτ. Ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε ένα σκοπό: πώς να κάνω την ζωή μου καλύτερη. Πώς να έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πώς να φέρω τα καλύτερα στη δική μου ζωή αλλά και στους γύρω μου. Ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο ξεκινώντας από τον εαυτό μας.

Όπως πάντα έχετε την αγάπη μου.