Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Μια κουταλιά αλάτι στην λίμνη


 

Μια κουταλιά αλάτι στην λίμνη

Μερικές φορές νιώθουμε ότι μια δύσκολη κατάσταση μοιάζει με το να σηκώνουμε στους ώμους μας όλο το βάρος του κόσμου. Νιώθουμε μικροί, μόνοι και πνιγόμαστε.

Αν μέσα σε ένα ποτήρι νερό ρίξω μια κουταλιά αλάτι τότε το νερό θα πάρει αλμυρή γεύση και δεν θα πίνεται. Αν όμως πέσει μια κουταλιά αλάτι σε μια λίμνη, τότε το νερό δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά. Έτσι και η δυσκολία ή το τραγικό γεγονός, αν το αντιμετωπίσουμε από την μεριά ενός ανθρώπου μόνου, μικρού και αποκομμένου από το υπόλοιπο περιβάλλον, τότε το βάρος θα είναι ασήκωτο και η ζωή πικρή. Αν όμως νιώσουμε τον εαυτό μας σαν αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου, σαν ένα μέρος μέσα στο απέραντο και σοφό σύμπαν, τότε το βάρος μειώνεται σημαντικά, αρχίζουμε να βλέπουμε φως πίσω από τα σκοτάδια.

Το αλάτι είναι πάντα αλάτι, όπως και η κάθε δυσκολία είναι δυσκολία. Ο άνθρωπος όμως, δεν είναι ένα ποτήρι νερό, είναι η λίμνη.  Υπάρχει τεράστιο δυναμικό μέσα στον άνθρωπο. Υπάρχουν τρόποι και εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ακόμα και την μεγαλύτερη τραγωδία. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι νίκησαν τον καρκίνο, επιβίωσαν μετά από μια καταστροφή, ξεπέρασαν ένα βαρύ πένθος. Δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες και στις ικανότητες του ανθρώπου. Το μόνο όριο είναι ότι εμείς οι ίδιοι βάζουμε όρια.

Νομίζουμε ότι κάθε ένας από εμάς είναι ξέχωρος από τους υπόλοιπους και ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ μας. Νομίζουμε ότι είναι ο καθένας μόνος και έχει όλους τους άλλους απέναντί του.  Είναι δύσκολο για πολλούς να καταλάβουν την ενότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Εδώ στη Σαλαμίνα, ζούμε δίπλα στη θάλασσα και συχνά παρατηρούμε κοπάδια από ψάρια. Όλο το κοπάδι κολυμπά προς μία κατεύθυνση. Όλα μαζί σαν ένα, κινούνται πότε από τη μια πότε από την άλλη σαν να είναι ένα σώμα με έναν νου. Είναι πολλά ξεχωριστά ψάρια, διαφορετικά σώματα, αλλά μια αόρατη δύναμη τα κινεί μαζί, την ίδια στιγμή. Αυτή η αόρατη δύναμη συνδέει κι εμάς με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Αυτή η καταπληκτική ιδιότητα των ψαριών τους αυξάνει τον όγκο και τα κάνει να φαίνονται πιο απειλητικά σε μια ενδεχόμενη επίθεση. Με τον ίδιο τρόπο αποκτάμε κι εμείς δύναμη αν νιώσουμε την σύνδεσή μας με τους ανθρώπους γύρω μας. Θωρακίζουμε τον εαυτό μας μπροστά σε μία δυσκολία και αισθανόμαστε πιο δυνατοί και έτοιμοι. Ταυτόχρονα γινόμαστε πιο συνειδητοί με τις αποφάσεις μας, καθώς γνωρίζουμε ότι με τις πράξεις μας θα επηρεάσουμε κι άλλους ανθρώπους, αφού είμαστε όλοι συνδεδεμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάρτε τον χρόνο σας και πενθήστε για την μάχη που χάσατε. Έπειτα όμως, αντιμετωπίστε την δυσκολία σας γνωρίζοντας ότι είστε όχι ένα ποτήρι νερό, αλλά μια τεράστια λίμνη.