Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Εσωτερικές Αλήθειες και προσωπικές ανάγκες

 


Το μόνο διαχρονικό και αναλλοίωτο είναι η αλήθεια. Κάποιες φορές την κρύβουμε από τους γύρω μας, όμως ο εαυτός μας, ο βαθύτερος και σοφός εαυτός μας, πάντα παρακολουθεί  και ξέρει τι συμβαίνει στ’ αλήθεια. Η αλήθεια μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Ένα από αυτά τα πρόσωπα της αλήθειας, είναι οι επιθυμίες μας και οι προσωπικές μας ανάγκες.

Όταν ήμασταν μικροί όλος ο κόσμος μας ήταν οι γονείς και τα παιχνίδια μας. Όταν μεγαλώσαμε θέλαμε τους φίλους μας και αμάξια. Λίγο αργότερα ένα σπίτι, η καριέρα μας και ίσως η συντροφικότητα να ήταν το παν για μας. Ο εαυτός μας πάντα ξέρει την αλήθεια του. Οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας, είναι η εσωτερική μας πυξίδα. Και για να γνωρίσουμε τον αληθινό μας εαυτό, χρειαζόμαστε το κίνητρο εκείνο, που θα μας σπρώξει να κάνουμε βήματα που αλλιώς, δεν θα τα φανταζόμασταν καθόλου.

Τα προσωπικά μας “θέλω” και οι ανάγκες μας, είναι τα κίνητρα που μας οδηγούν σε νέους δρόμους και αναγκαζόμαστε να βγούμε έξω από τα γνωστά και οικεία μας. Έτσι λοιπόν οι ανάγκες μας και η κίνηση προς αυτές είναι  που μας οδηγούν στην ανάδειξη του εσώτερου και αυθεντικού εαυτού μας.

Φυσικά, μπροστά σε μια άγνωστη πορεία θα βγει προς τα έξω ο φόβος και η αμφιβολία. Ίσως να είναι λάθος να τους ακούσουμε, επειδή έτσι μπορεί να κόψουμε τα φτερά των ονείρων μας. Αλλά τελικά, ποιος είναι αυτός που δεν έχει κάνει λάθος; Μέσα από την τριβή και τις εμπειρίες αναδύεται η αλήθεια.

Φίλοι, γνωστοί και συγγενείς, πάντα θα λένε την γνώμη τους και εμείς πάντα θα τους ακούμε, αρκεί να θυμόμαστε ότι στο τέλος η επιλογή είναι μόνο δική μας και εμείς αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη. Δεν ξέρει κανένας καλύτερα από εμάς, ποιο είναι το κατάλληλο μονοπάτι για την δική μας ζωή.

Πόσο ακούμε τον εαυτό μας; Πόσο ακολουθούμε την πυξίδα μας; Αναγνωρίζουμε την προσωπική μας αλήθεια; Μήπως αφηνόμαστε πάνω σε ξένες συμβουλές που όμως δεν μας ταιριάζουν; Ποια είναι η αλήθεια μας; Ποια είναι η δική σας αλήθεια;

Ερωτήματα που είναι καλό να απαντήσουμε μετά από έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον εαυτό μας . Ό,τι απόφαση και πάρετε εύχομαι να βγαίνει από την δική σας προσωπική ανάγκη και εσωτερική αλήθεια.

Όπως πάντα έχετε την αγάπη μου.