Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Υγιείς ανθρώπινες σχέσεις

 

Υγιείς ανθρώπινες σχέσεις

Σε προηγούμενο άρθρο είχα μιλήσει για την σχέση του ζευγαριού. Μοιραία, υπήρξαν απορίες για τον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουμε μια καλή σχέση. Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός και εμπιστοσύνη, αλλά πώς καταφέρνουμε να τα διατηρήσουμε στην διάρκεια της συμβίωσης;

Παρατηρώντας, λοιπόν τις σχέσεις, βλέπω αρκετές που στηρίζονται στην αγάπη, στην αμοιβαιότητα, στην κατανόηση και στον σεβασμό. Υπάρχουν και άλλες σχέσεις όμως που την θέση της αγάπης την έχει αντικαταστήσει η ανάγκη. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε μια σχέση είτε από οικονομική ανασφάλεια είτε από τον φόβο της μοναξιάς και όχι από αμοιβαία αγάπη.

Σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις (ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, κ.α.), υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε καλύτερα, να δούμε πιο καθαρά και να πετύχουμε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση.

Μια υγιής σχέση περιέχει μέσα της και την διαφωνία. Αν δεν υπάρχει διαφωνία ποτέ, τότε ίσως ο ένας δεν έχει την άνεση να εκφραστεί ελεύθερα και πολύ πιθανό να καταπιέζει τις ανάγκες του. Άρα βασικό σε μια σχέση είναι, να μπορώ να μιλήσω ελεύθερα.

 Έπειτα, όταν υπάρχει διαφωνία, δεν σημαίνει αυτόματα και τσακωμός. Σημαίνει ότι εκφράζω την άποψή μου και ακούω την άποψη του άλλου. Ο τρόπος δε, που εκφράζω την άποψή μου χρειάζεται να είναι ξεκάθαρος, χωρίς επίκριση και χωρίς ειρωνεία.

Πολλές φορές ο θυμός χαρακτηρίζεται σαν  “κακό” συναίσθημα και κάποιες φορές καταπιέζεται. Εδώ χρειάζεται να τονίσω ότι όλα τα συναισθήματα είναι καλά!!! Είναι η γλώσσα του εαυτού μας για να μας πει τί του συμβαίνει. Ο τρόπος με τον οποίο θα  εκφράσουμε τα συναισθήματά μας χαρακτηρίζεται καλός ή κακός. Όταν θυμώνουμε με μια κατάσταση σημαίνει ότι χρειάζεται να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Όταν λυπόμαστε σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αυτοφροντίδα και  χρόνο με την λύπη μας. Όταν φοβόμαστε χρειαζόμαστε προστασία. Άρα, όταν θυμώνω καλό είναι να εκφράζω τον θυμό μου με τρόπο τέτοιο ώστε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, χωρίς να προσβάλω ή να βλάψω τον άλλο. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να έχω συναισθηματική επίγνωση, δηλ. να αναγνωρίζω το συναίσθημά μου για να μπορώ έπειτα να το εκφράσω.

Συχνά, σε μια διαφωνία οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να θέλω να αποφύγω την ευθύνη, να αρνούμαι την κατηγορία, επειδή νιώθω τύψεις που ίσως  δεν μπορώ να διαχειριστώ ή μπορεί να θυμώνω με την κατηγορία.  Λειτουργεί καλύτερα όμως αν, αντί να ψάξουμε για τον φταίχτη, ψάξουμε για τις λύσεις που θα οδηγήσουν στις μικρότερες απώλειες και στο μεγαλύτερο  κέρδος. Έτσι αναλαμβάνω την ευθύνη πιο εύκολα.

Άλλες φορές πάλι, δεν εκφράζουμε καθαρά τί θέλουμε. Λέμε, για παράδειγμα: « δεν θέλω να βγω έξω», ενώ στην ουσία δεν θέλουμε να πάμε στο συγκεκριμένο μέρος ή με την συγκεκριμένη παρέα. Θέλουμε πολύ να βγούμε έξω, αλλά τελικά  μένουμε μέσα… Άρα καλό είναι να λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε και όχι τι δεν θέλουμε.

Μια άλλη περίπτωση που εμποδίζει την επικοινωνία είναι να μας φταίει κάτι άλλο. Σκεφτείτε πως νιώθετε αν είστε κουρασμένοι ή πεινασμένοι. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος λειτουργεί τελείως διαφορετικά όταν κάτι του λείπει και πολύ διαφορετικά όταν είναι καλυμμένες όλες του οι ανάγκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα. Αλλιώς είναι να είμαστε θυμωμένοι και αλλιώς όταν είμαστε ήρεμοι. Οπότε φροντίζω να μιλήσω σε στιγμές ηρεμίας.

Εσείς αναγνωρίζετε στις σχέσεις σας κάποιο απ’ τα παραπάνω παραδείγματα; Θυμηθείτε πάντα υπάρχει χρόνος και τρόπος να βελτιώσω μια σχέση, αν θέλω…

Καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει μόνο μία λύση. Πολλές φορές υπάρχουν περισσότερες απαντήσεις από αυτές που νομίζουμε. Άλλες φορές κολλάμε και δεν βλέπουμε μια λύση που μπορεί να βρίσκεται μπροστά μας. Χρειάζεται να πάρουμε μια ανάσα και να δώσουμε χρόνο. Με ηρεμία το θολό τοπίο καθαρίζει.

Δυο sos συμβουλές που θα έδινα για την βελτίωση μιας σχέσης είναι : α) δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν άλλον πάρα μονάχα τον εαυτό σου. Μετά από δική σου αλλαγή μπορεί και ο/η σύντροφός σου να θέλει ή να αναγκαστεί να αλλάξει. Και β) μια φράση που βοηθάει πολύ για να αποφευχθεί μια κρίση είναι « τί μπορώ να κάνω τώρα για να βοηθήσω;» Δουλέψτε τη σχέση σας γνωρίζοντας ότι είστε και οι δύο από την ίδια πλευρά και όχι απέναντι.

Τέλος, υπάρχουν επαγγελματίες ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και σύμβουλοι γάμου για να σας βοηθήσουν. Θυμηθείτε : δεν υπάρχουν αδιέξοδες καταστάσεις, μόνο δρόμοι που δεν τους έχουμε σκεφτεί.

 Βρείτε την Βικτωρία Δικαιοπούλου στη σελίδα της

 στο FB : Victoria Dikaiopoulou Παραμυθοχώρα

Και στο Instagram : Victoria Dikaiopoulou